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Dear Mr. Heylmun:

This responds to your April 7, 2015 e-mail requesting clarification on the training and
recordkeeping requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). In your request, you stated that your company provides online hazmat
employee training courses to assist hazmat employers in complying with Part 172, Subpart
H. In addition, you provided a copy of the certificate that your company gives to hazmat
employees who have completed the aforementioned training course. Your questions have
been paraphrased and answered as follows.

Q1. For the purpose of recordkeeping, does your company’s certificate provide the
required documentation for having completed your company’s online training
course?

Al. Under the HMR, there is no “required documentation” for having completed an
online training course. Section 172.704(d) requires that each hazmat employer (as
defined in § 171.8) create and retain a record certifying the current training of each
hazmat employee (also defined in § 171.8). No specific format is specified for the
documentation of this certification. Thus, compliance with recordkeeping
requirements may be achieved in many ways (e.g., certificate, computer, filed index
cards) and could involve partnerships with any organization offering training
meeting the needs of the hazmat employer, but responsibility for compliance with the
recordkeeping requirements of 172.704(d) remains with the hazmat employer.

Accordingly, your company’s certificate could be used by a hazmat employer as part
of a hazmat employee’s training record, but the hazmat employer has to certify that
the hazmat employee has been trained in accordance with all applicable elements of
Subpart H—Training. Unless otherwise specified in § 172.704(a), a hazmat
employee’s training must include: (1) general awareness/familiarization training; (2)
function-specific training; (3) safety training; (4) security awareness training; and (5)
in-depth security training. Your company’s online training course appears to address



some of these training elements, but it may not address all of types of training
required of the hazmat employee under § 172.704(a). As you have noted in your
request, “Additional records may be maintained as appropriate by the hazmat
employer in order to verify that other training has been provided as required by
PHMSA.”

Q2. Is it appropriate for a field investigator to subpoena or to otherwise request
access to the training material used in your company’s online training course?

A2. For purposes of conducting investigative duties, a Department of Transportation
official or an entity explicitly granted authority to enforce the HMR may request a -
copy of an employee’s record of current training (see the introductory text in

§ 172.704(d)). The record of current training must include a description, copy, or the
location of the training materials used to meet the requirements of § 172.704(a).
Your company’s certificate of training provides a “description” of the training
provided by your company, but, as noted in the answer to the first question, it is not

necessarily a description of all the training required of the hazmat employee under
§ 172.704(a).

Moreover, the Secretary of Transportation has delegated to the Pipeline and
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) the authority to perform
inspections as part of enforcement actions to verify compliance with the Federal
hazardous materials transportation law (see 49 USC §§ 5101-5127) and the HMR. If
an individual or entity denies access or imposes conditions or limitations on an
inspection, PHMSA may issue a subpoena (which may be enforced in Federal court)
for documents or other evidence (see 49 CFR § 107.305(b)(4)).

Therefore, in your scenario, the certificate provided by your company might have
provided a description of the training materials used as part of the hazmat employer’s
efforts to satisfy § 172.704(a) and § 172.704(d); but, as part of an enforcement
action, PHMSA may require additional information such as access to the actual
training materials. In such an instance, subpoena power may be used to obtain the
information if necessary.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office again. '

Sincerely,

Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



